February 1, 2023

A cukorbetegség krónikus és egész életen át tartó betegség, amely rendszeres megfigyelést, kezelést és gyógyszeres kezelést igényel.

A cukorbetegek száma világszerte riasztó ütemben növekszik. Ahogy a világ egyre ülőbbé válik, nő a cukorbetegség kialakulásának kockázata. A cukorbetegség szövődményeket okoz a szervezetben – szívbetegséghez, szívrohamhoz, agyvérzéshez, az agyi erek keringési problémáihoz és sok máshoz vezethet.

A cukorbetegség krónikus betegség, amely befolyásolja a vércukorszintet, és számos szövődményhez vezethet. Az 1-es típusú cukorbetegségnek két típusa van: inzulinfüggő és nem inzulinfüggő.

Az 1-es típusú cukorbetegséget általában egy autoimmun rendellenesség okozza, amely megtámadja a hasnyálmirigy sejtjeit, amelyek az inzulint szükségessé teszik a megfelelő anyagcseréhez és emésztéshez.

Míg a 2-es típusú cukorbetegséget jellemzően rossz életmódbeli döntések okozzák, mint például a túl sok étkezés vagy az inaktív.

A cukorbetegség olyan anyagcserezavar, amely befolyásolja azt, ahogyan szervezetünk lebontja a szénhidrátokat, fehérjéket és zsírokat. „Cukorbetegségnek” is nevezik, mivel a magas vércukorszint okozza.

Az elmúlt két évtizedben drasztikusan megnőtt a cukorbetegek száma, ami a kezelési módszerek és megelőzési eszközök kutatásának növekedéséhez vezetett.

Világszerte több mint 230 millió cukorbeteggel és évente több mint 30 millió új esettel a cukorbetegség növekvő járvány.

A cukorbetegség krónikus állapot, az Egyesült Államokban a felnőttek körülbelül 1,5%-a, világszerte pedig a felnőttek 2,8%-a él cukorbetegséggel. Bárkit érinthet. Míg a 2-es típusú cukorbetegség a leggyakoribb típus, a cukorbetegségnek három fő típusa van:

1) Az 1-es típusú cukorbetegség a betegek körülbelül 5-10%-át érinti, és az a jellemző, hogy az érintett személy elveszti a vércukorszintet szabályozó inzulintermelő képességét.

2) A 2-es típusú cukorbetegség a betegek csaknem 25-30%-át érinti, és a túl sok testzsír okozza, amely lelassítja az inzulintermelést, valamint olyan kockázati tényezők, mint a genetika és az életmódbeli döntések (például az elhízás).

3) A terhességi cukorbetegség általában akkor kezdődik, amikor egy nő terhes, de szülés vagy szülési absztinencia (DIÉTA) után elmúlik. Általában nem okoz hosszú távú szövődményeket, ha abbahagyja a terhességi cukorbetegséget.

A cukorbetegség krónikus, metabolikus, szisztémás betegség, amely akkor fordul elő, ha a hasnyálmirigy nem tud elegendő inzulint termelni, vagy ha az inzulintermelés nem képes szabályozni a vércukorszintet és/vagy ha a szervezet sejtjei nem reagálnak az inzulinra.

A cukorbetegségnek számos fajtája létezik, amelyek közül az 1-es a leggyakoribb. A 2-es típusú cukorbetegség is visszafordítható, és gyakran diétával és testmozgással kezelhető. A cukorbetegség bármilyen korú és etnikai hovatartozású embert érinthet, de gyakoribb azokban a társadalmakban, ahol magas az elhízás aránya.

Sokféle cukorbetegség létezik. Ebben a témában a 2-es típusú cukorbetegségről fogunk beszélni.

A 2-es típusú cukorbetegség általában az elhízással függ össze, de a valódi oka a genetikától kezdve a fizikai inaktivitáson át a helytelen táplálkozásig bármi lehet.

A 2-es típusú cukorbetegség nem gyógyítható, és gyakran progresszív tulajdonságokkal rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy az állapot idővel csak rosszabbodik.

A cukorbetegség krónikus állapot, amely befolyásolja a szervezet cukorfeldolgozási módját. Ez olyan szövődményekhez is vezethet, mint az idegkárosodás, szívroham, veseelégtelenség és vakság.

A cukorbetegség súlyossága ellenére nincs egyetlen ok. Kialakulásához számos tényező járulhat hozzá, mint például az életkor, a cukorbetegség családtörténete és a genetika. Vannak azonban bizonyos kockázati tényezők, amelyekkel érdemes tisztában lenni, beleértve az elhízást – a BMI 30 felett

Az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja (CDC) szerint az Egyesült Államokban élő felnőttek több mint 25%-ának van cukorbetegsége vagy cukorbetegsége.

A cukorbetegség több mint ötmillió amerikai felnőttet érintő betegség, és számos olyan megnyilvánulása van, amelyek megnehezítik a kezelését.

Jelenleg még nincs gyógymód a cukorbetegségre. Vannak azonban olyan kezelések, amelyek orvosok és dietetikusok támogatásával segíthetnek a cukorbetegek állapotának jobb kezelésében.

Általában a diagnózis akkor kezdődik, amikor a betegek elkezdik észrevenni a betegséggel kapcsolatos tüneteket. Például előfordulhat, hogy egyes betegek súlycsökkenést tapasztalnak anélkül, hogy növelnék a fizikai aktivitásukat, vagy gyakran kell vizelnie nappal és éjszaka, mert megmagyarázhatatlan szomjúságot is tapasztal. Az orvos alapos orvosi kivizsgálást végez a vércukorszint és az elektrolitszint ellenőrzésével, hogy megállapítsa, van-e cukorbetegség a páciens szervezetében.